
Frequently
Asked Questions

Jack Stands… Frequently
Asked Questions

are you a little confused about 
the requirements of tb 43-0156, 
safety inspection and operation 
of stand, vehicle support, and 

how it affects you?

on the next two 
pages, we’re going 

to take a look 
at some popular 
questions and try 
to clear up the 

confusion!

I’m 
confused!

are these 
jack stands 
safe to use?

good 
question!

I’ll bet 
ps has the 
answer in 
this fAQ!
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	 Q: Where can I get more information?
	   find     

  

	 TB 43-0142 and TB 43-0156 can be 
found on the LOGSA ETMs website:

https://www.logsa.army.mil/etms/

	 Q: Are the new 10-ton Highboy jack 
stands, NSN 4910-01-583-5140, included in 
TB 43-0156 requirements?
	 A: Yes. These jack stands have to meet 
the same requirements because they are 
the same type of load-holding device as 
other jack stands.
	 By definition, a load-holding device is 
set on the ground or floor and takes only 
the weight of the load. Something else, 
such as a jack or lift, has to pick the load 
up and lower it onto the load-holding 
device.

	 Q: If you apply the manufacturer’s markings, plates or labels, wouldn’t that be 
considered repair alteration and violate the warning on Page a of TB 43-0156?
	 A: Since gluing ID markings to a stand will not alter the strength or integrity of its 
welds, it is not considered an alteration. TB 43-0156 will have a clarifying statement 
added to this effect at the next update.

	 Q: Does the Army have NSNs for 
ordering these markings?
	 A: No. You might want to consider 
making your own and gluing it to the 
stand yourself. App B of TB 43-0156 gives 
an example of the information needed for 
product markings. There is also a safety 
marking example that can be copied and 
glued to the stand if needed.

	 Q: Is a jack stand NMC 
without the product 
markings required by App B 
of TB 43-0156?
	 A: Yes. Without product 
markings, it’s very hard to 
trace the equipment back to 
its COC. You might consider 
contacting the manufacturer 
or supplier for these missing 
markings, plates or labels.

	 Q: Is a COC required for stands purchased through the Army supply system?
	 A: No. Para 7a of TB 43-0156 says, “If a vehicle support stand has a U.S. Army data 
plate affixed, with a contract number stamped on the data plate, the stand has been 
tested and a COC is not required.”

	 Q: Can units produce their own COC if 
they don’t have one?
	 A: Yes. TACOM MAM 05-035 says, “Locally 
purchased vehicle support stands must be 
tested prior to placing them into service. The 
local purchase order (PO) contract should 
specify proof of load testing requirements. 
A certificate of test results, one per 
vehicle support stand delivered, from the 
manufacturer or seller will be acceptable for 
this purpose and if accepted must be kept on 
file. If no such certificate is delivered with the 
vehicle support stands, then the using unit is 
required to verify the proof load capability 
of each vehicle support stand, create a 
certificate to record compliance of each 
individual vehicle support stand and keep the 
certificate on file.”

	 Q: If the COC is not available, is the 
stand considered NMC?
	 A: Yes.

	 Q: What replaces the functional 
load test requirements of TB 43-0142, 
Safety Inspection and Testing of 
Lifting Devices?
	 A: Para 7b of TB 43-0156 says, 
“Local purchasers of commercial 
stands shall require suppliers of 
the stands to provide proof of a 
qualified load test either from the 
manufacturer or a testing facility. The 
Certificate of Conformance (COC) 
with the load testing certification 
required for locally purchased stands 
will be maintained by the unit.”

	 Q: Isn’t load testing required after repairing jack 
stands?
	 A: No. TACOM MAM 05-035 says, “If a stand needs 
repair, you are required to dispose of it and get [a] 
new [one].”
	 Repair is also not allowed per TB 43-0156. The 
warning at the bottom of Page a states, “No alterations 
shall be made or attachments added to this product.”
	 If your equipment fails inspection, follow the 
instructions in Para 8d(3) of the TB which states, 
“Those stands that fail inspection must be identified, 
segregated from other stands, and be disabled to 
preclude usage. The defective stands will be disposed 
of in a timely manner in accordance with local disposal 
policies. Replacement stands can be ordered through 
appropriate supply channels.”

	 Question: I’ve been told that we have to load test jack stands every six months.
Is this true? 
	 Answer: No. TACOM maintenance advisory message (MAM) 05-035 states, “Vehicle 
support stands do not require functional tests in accordance with paragraph 4a.” (on 
Page E-3 of TB 43-0142)
	 Turns out periodic load testing of jack stands does more harm than good. If the 
stand’s been tested or certified by the manufacturer, that’s the only testing it will 
ever need.

sorry 
pal, but 
I’m not 
allowed 
to repair 

ya…

I can’t find 
your product 

markings.

don’t worry, 
pal. I’ll find 
the info we 
need online!

guess 
that makes 
you nmc.

…but 
I am 

allowed 
to 

dispose 
of you!
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     A:  You'll need to find a copy of 
TACOM MAM 05-035.

https://www.logsa.army.mil/etms/

